Biomassacentrale Strijp T

vorig project | volgend project

2014-2015, opgeleverd
Biomassacentrale Strijp T

Een biomassacentrale maakt stoom voor stroom uit houtafval.Het is dus vooral een grote oven met een houtopslag.

Zo’n centrale werkt volautomatisch. Elke dag wordt vers hout aangevoerd, gestort in een open bunker. Een automatisch werkende grijper stort de brandstof in een tussen-bunker vanwaar een lopende band zorgt voor een constante aanvoer naar de oven. Het restproduct, as, wordt ook automatisch afgevoerd.

Voor deze utilitaire functie is geen dure gevel nodig. Echter, hij wordt gebouwd naast de monumentale oude kolencentrale en het is de eerste nieuwbouw op dit bedrijventerrein, sinds Philips dat ooit stichtte.

Aanleiding voor de gemeente Eindhoven er wat méér van te willen maken. Dat was de vraag aan ons. We hebben gekozen voor een betonnen gevel waarbij de combinatie van kleur en grafiek van dichtbij een genuanceerder beeld geeft dan van veraf. Met name ook de invloed van schittering door zon op het groene glas in het groene beton en de schaduwwerking van de profilering hebben het ontwerp gestuurd. Daarnaast hebben we de naden tussen de gevelpanelen “weg-gedetailleerd”. Het is een groen geribbelde gevel geworden met daarnaast de in onbehandeld beton uitgevoerde houtopslag. Het ontwerp straalt zelfstandigheid uit en toont tegelijk respect voor z’n prachtige buur.

Opdrachtgever: gemeente Eindhoven
Aannemer: Mertens Bouw uit Weert
Adviseurs constructie: Vianen Bouwadvies en Nelissen