Doolstraat, Eindhoven

vorig project | volgend project

2012-2013
Doolstraat, Eindhoven

Na een brand die diverse boerderijen vernietigde in dit buurtschap in Tongelre Eindhoven, zijn er rond 1900 nieuwe boerderijen verschenen die pasten bij de toenmalige bedrijfsvoering. Een van de weinig nog originele panden uit die tijd, een gemeentemonument, is omgebouwd en gerestaureerd tot een groot (1500 m3) woon-werkhuis.

De boerderij was zeer onderkomen: deels ingestort en het hout aangetast. Het plan hield in dat, waar mogelijk, de authentieke delen gerestaureerd worden maar het pand dient uiteraard ook geïsoleerd te worden en krijgt ook meer daglicht om in het staldeel te kunnen wonen. Van buitenaf gezien is aan de achterzijde 1 grote nieuwe ingreep te zien. Een grote lichthapper doorbreekt ook de daklijn, zoals vaak bij boerderijen de poortingang hoger moest zijn dan de goot. De huidige constructieve eisen noodzaakten tot een extreme verzwaring van de spanten. Tegelijk zijn deze spanten naar onder toe verlengd vanwege het verwijderen van een aantal te laag gepositioneerde moerbinten. Pas tijdens de bouw kan geconstateerd worden dat er van het spant-hout niets hergebruikt kon worden.

De marktwaarde na verbouwing is lager dan de aankoopprijs en reguliere verbouwingskosten. Reden om veel zelfwerkzaamheid en eigen materiaalinkoop in te zetten.Dankzij dit overmoedige particuliere enthousiasme kon dit monument gered worden. De locatie en de grote ruimtelijkheid van het staldeel zijn de belangrijkste troeven van deze panden.

Opdrachtgevers: Kiki van Eyk en Joost van Bleiswijk
Aannemer: Bouwpartners Valkenswaard icm zelfwerkzaamheid
Constructeur: Vervest constructief ontwerp en advies