Waterland 24, Eindhoven

vorig project | volgend project

Waterland 24, Eindhoven

Binnen de prettig strenge randvoorwaarden van het beeldkwaliteitsplan van architectuurstudio Hertzberger voor de bouw van vrijstaande woningen in de Vinexwijk Meerhoven, is een eenvoudig bouwvolume ontworpen dat geheel in hout gerealiseerd is. De architectuur laat zich kenschetsen als een scherp gesneden verticaal geprofileerd geheel waarbij de op zich banale eis van twee parkeerplaatsen op het kavel geïntegreerd kon worden. Hierdoor wordt een deel van het kavel semipubliek en toont zich open terwijl er een maximale privacy voor de bewoners is.

De materialisering en kleurstelling beogen een maximale esthetische duurzaamheid. De detaillering brengt het geheel op spanning en is dienstbaar aan de gewenste abstracte grafische werking van het geheel. Het plan is door de Welstandscommissie voorzien van een nominatie voor de gemeentelijke architectuurprijs.

Ruimtelijk gezien is de woning gericht op het bos waarbij in/exterieur in elkaar overgaan tpv de carport. Op deze plaats is er de vloeiende overgang van het publieke domein en de priv├ę wereld. de plattegrond is, uiteraard, geheel gericht op het maximale zicht op bos en tuin. gezien de hoge bebouwingsdichtheid is een afscherming naar de straat voor de hand liggend.

De bereikte prestatie op het gebied van duurzaam en energetisch bouwen is hoger dan vereist. De HSB-constructie is gunstig voor de CO2 reductie en het cradle to cradle principe. De hoge isolatiewaarden en het gebruik van een warmtepomp voor het hergebruik van afgezogen binnenlicht maken de woning zeer zuinig in energiegebruik.

Opdrachtgever: Dhr. Spronken 
Omvang: 1000m3 
Adviseur installatie: Nelissen ingenieursbureau
Adviseur constructie: Adviesbureau Snijders 
Aannemer: Bouwservice Roggel b.v. 

Publicatie Architectenweb magazine nr. 33