Cultuurfabriek Het Klokgebouw, Eindhoven

vorig project | volgend project

2007-heden
Cultuurfabriek Het Klokgebouw, Eindhoven

Het Klokgebouw is een van die iconische Philipsgebouwen in het herbestemmingsproject Strijp S te Eindhoven, wellicht het meest gekende: vanwege de klok en de vele evenementen die er gehouden worden, waaronder de DDW. Het gebouw is in twee fasen gebouwd, in 1929 en 1930. Sinds enige jaren een rijksmonument.

Het Klokgebouw werd gezien als een gebouw om kwartier te maken en daarmee het gehele Strijp S project te infecteren met een stedelijke schwung. Alhoewel aanvankelijk gepland als een tijdelijke gebruiksfase het de vraag of ooit de overstap zal worden gemaakt naar een andere definitieve bestemming. In ons (restauratie en) verbouwingsplan is al rekening gehouden met een woonfunctie.

Als coördinerend architect voor het Klokgebouw verzorgden we de coördinatie van alle plannen naar de supervisor van het gebied (incl. de kunsttoepassing), de commissie Ruimtelijke kwaliteit en de RCM, maakten we nieuwe toegangen, verzorgden de plannen voor het groot onderhoud en restauratie (exterieur, trappenhuizen), reviseren we steeds de aanpassingen aan gebouw en installaties en hebben we de plannen gemaakt voor de inbouw van werkruimten en een dakterras. De kunst van het werken aan dit gebouw is om zoveel mogelijk kansen te bieden zonder de authentieke waarden van het monumentale gebouw te schaden. De daken zijn voorzien van PV-folie en een mos afwerking.

Na de aanpak van het Klokgebouw hebben we gewerkt aan de Apparatenfabriek (aanpassen en inrichten van twee verdiepingen, entree, ruimtes voor Ontdekfabriek, Yksi en Caffee Allee) en de Vershal in het Veemgebouw.

Opdrachtgever: Stichting Trudo 
Omvang: 45.000 m2 
Adviseur voor constructies: Tielemans
Adviseur voor installaties: WHR 
Adviseur voor brandveiligheid: TAC
Aannemer: Stam& de Koning