Stedelijke Kamer Hof 1, Waterrijk Meerhoven

vorig project | volgend project

2014-2019, opgeleverd
Stedelijke Kamer Hof 1, Waterrijk Meerhoven

In het stedenbouwkundig model van deze woonwijk zijn er zogenaamde stedelijke kamers opgenomen. Het woord stedelijk bij laagbouwwoningen rondom een ruim plein is enigszins misleidend; het is echter ook geen dorpsplein want er zijn geen voorzieningen. Het is gewoon wonen met aan de ene kant (buitenkant) van de woningen een park en aan de andere zijde (binnenkant) een gemeenschappelijke openbare ruimte met ook groen om te parkeren en te spelen. Wat essentieel is, dat het hier gaat om alzijdigheid. Alhoewel de 42 woningen een voorkant en een achterkant hebben, ligt die achterkant pontificaal in het zicht. Vergelijk het met de Circle Cresent in Bath.

Het bijzondere aan deze kamer is dat hij aan één van de zijden aan het water ligt met aan de overkant een andere kamer. Twee van de 4 blokken grenzen direct aan het park, zonder achtertuinen. De vierde zijde heeft achtertuinen en een parkeerstrook voordat de groenzone begint.Deze buitengevel heeft niet het karakter van een voorkant en grenst daarom niet aan het park.

Het aardige van deze stedelijke kamer is dat hij via een brug ontsloten wordt, vergelijkbaar met de kastelen in Haverleij. Hierdoor wordt het idee van de kamer benadrukt, absoluut geen doorgaand verkeer.

Variatie in de laagbouwarchitectuur is bereikt doordat zowel de articulatie van de binnen-en buitengevels per blok verschillend zijn. Eenheid is er in materialisering en kap-vorm.

Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw Rosmalen BV
Adviseurs:
Constructie: Bas Vervest